Ungradio.se har flyttat och finns numera på sverigesradio.se/ungradio.

Radio för unga

Radion är välcementerad i våra samhällen idag och även om internet mer och mer tar över som både nyhets- och nöjesforum så fyller radion fortfarande sitt syfte. Många älskade radioprogram från SR spelas in och erbjuds i podcastform för den som föredrar denna typ av onlinevariant, men konceptet är snarlikt. Men hur ser det ut med utbudet av intressant radio av och för barn och ungdomar? Är detta en målgrupp som förbisetts i radioutbudet?

Sugen på att starta radiokanal riktad mot den yngre generationen? Då kan du alltid satsa på ett företagslån för nystartade bolag för att få igång din rörelse snabbt och enkelt. Glöm inte heller bort möjligheten att sälja fakturor vilket kan få loss kapital snabbt vid behov. 

Sveriges Radio

Sveriges Radio har mycket av det svenska radioutrymmet och där görs en del satsningar på barn och ungdomar. Dels läser man in böcker och dels producerar man egna serier och precis som med radioinspelningarna som produceras för vuxna så kan även barnens serier och program laddas ner i podcastform för att lyssnas på under resor till och från skolan, på semestern eller medan man tränar eller är ute och går med hunden. 

En satsning heter Drama för unga och sänds i radio P4 om söndagsförmiddagarna. Inspelningarna anpassas efter säsong och tillhör kategorin klassiska favoriter. Det är ett perfekt alternativ för de föräldrar som vill få bort sina barn från skärmar för en stund men inte hittar något uppskattat alternativ.

Spela in egna radioprogram

En väldigt rolig, kreativ aktivitet som många barn klarar av utan för mycket vuxen inblandning är att spela in egna radioprogram. Först måste de ha en del erfarenhet av att lyssna på radio och sedan en plan för hur de ska lägga upp sitt program. Detta är bl.a. en skojig lovaktivitet, men också eventuellt en bra ämnesöverskridande skoluppgift. Om ni vill göra det riktigt avancerat, skapa en egen studio. Då kan det behövas elinstallationer eller elektriker i Göteborg. Se till att den görs av behöriga elektriker.

Mördarens apa från SR är omtyckt bland barn och unga: