Att göra en djupintervju

Ibland kan det vara intressant att inte bara veta de allra ytligaste sakerna om personen man gör en intervju. Då är det viktigt att man vet helst redan från början att personen känns intressant och har något att berätta om.

Om man gör en intervju med ett lite allvarligare ämne kan det vara bra att reportern kommer rätt nära personen som ska prata, och att intervjupersonen känner att den kan lita på reportern. Antingen kan man göra så att man gör flera intervjuer för att kanske komma ännu djupare in i historien, eller så pratar man en del inför intervjun som man inte bandar, men där intervjupersonen får chans att börja bearbeta vad det är den ska berätta.

Vad gäller frågorna så får man försöka hitta någon slags gräns på vad som är för ytligt och vad som är för djupt för att ställa. Och om någon fråga på plats sen inte blir bra så behöver man ju faktiskt inte ta med den. Fast se samtidigt till att inte förödmjuka personen eller nåt liknande, då kanske den inte fortsätter att prata lika öppet.

Som exempel gjorde jag en intervju med en f.d. alkoholist. Vi kom överens om att göra en intervju en dag ganska långt fram (det kanske var 3 veckor), på så sätt hinner intervjupersonen fundera lite på hur det egentligen var och vad som kan vara vikigt att säga. När tiden var inne så såg jag till att göra intervjun hemma hos henne, det gör att intervjupersonen känner sig mer trygg och kanske vågar prata lite öppnare.
När man gör en sån här typ av intervju kan det va bra att tänka på:

  • Det är väldigt viktigt att visa att man lyssnar hela tiden!
  • Ställ följdfrågor ibland.
  • Glöm heller inte bort att vara tyst!
  • Låt personen du intervjuar få prata klart, men försök se till att den håller sig till ämnet.

 

När man väl är färdig har man förhoppningsvis rätt mycket material med sig hem. Sen blir det rätt mycket att göra med redigeringen.. Var extra försiktig med att inte lämna ut personen allt för mycket, och se till att någon annan får lyssna på det slutgiltiga resultatet innan det har sänts. Dessutom; hör av dig till intervjupersonen så att den får möjlighet att lyssna innan allmänheten får lyssna på det.