Bli en proffsig journalist!

Det finns olika sätt att gå, självklart är den vanligaste vägen att man först går en journalist-utbildning, då är det lättare att få praktik och hitta kontakter som gör att du lättare kan komma fram i karriären. Något annat som är väldigt viktigt är att testa på praktiskt att göra många olika reporterjobb – allt från att intervjua en kompis till att kunna avgöra läget i en olyckssituation där du inte hittar någon som vill uttala sig. Prova helt enkelt att göra många olika typer av journalistuppdrag, förhoppningsvis lär du dig någonting varje gång, även om du kanske inte löser världsproblemen.
Tänk på att om dina kontakter är väldigt viktiga, se till att ta hand om dem! Helt plötsligt kanske du känner någon, som känner någon, som söker en reporter?

När du sen redan har ett journalistjobb eller liknande är detta viktigt:

* Om du blir erbjuden ett uppdrag av en annan arbetsgivare, kolla först med din egna arbetsgivare! Annars kan det hända att du får dåligt rykte..

* Ta inte emot gåvor eller andra förmåner, även om det känns väldigt lockande. Helt plötsligt kan du bli skyldig folk tjänster som du inte räknat med.

* Får du ett väldigt förödmjukande uppdrag, så får du säga nej

* Om personen du ska intervjua är ovan, se till att du är försiktig.

* Förfalska ingenting!