Dramatisera

För att lyssnarna ska hänga med i din berättelse är det viktigt att få fram vem och hur huvudpersonen är. Det kan också vara viktigt att man förstår ungefär var och om det är en annan tid än nu. Om man beskriver en upplevelse (gärna en som många kan känna igen sig i) så får man oftast med sina lyssnare bättre. Försök att få lite verklighet med i din story och se till att det händer någonting.

Använd dig gärna av repliker för att få det mer levande. Fundera ut vad det är som är viktigt och intressant, då vill säkert lyssnarna också höra.
Det man kan göra är att beskriva andra människor i förbifarten, se hur de reagerar på det som det handlar om. Tänk över om du vill skriva i “jag”-form eller ej, ibland behövs det, ibland inte, kolla gärna med någon annan om vad de säger.
Glöm inte heller bort att när du skriver eller spelar in din story är det oftast inte samma tid som när lyssnaren väl hör det.

Om man istället för att säga “det är alltid kallt i skogen” låter det oftast bättre om man säger “det var kallt i skogen”. Då är det en speciell tid och det kan kännas mer nära. Se till att man hellre får veta ganska precis vem huvudpersonerna är, än att man får veta exakt var vi befinner oss, men glöm heller inte bort att man kan skapa känslor genom lukt, smak och känslor.

För att man som lyssnare ska hänga med så bra som möjligt är det bra om berättelsen kommer i kronologisk ordning (men man kan även starta med “en scen” nånstans nära slutet, för att sen säga något liknande “2 veckor tidigare”). Eller så använder man sig av planteringar, man tar upp vad som verkar vara en liten småsak, men som senare har saken en ganska stor betydelse. Det vanligaste när man skriver en story är att huvudpersonen på något sätt är i underläge, för att sedan komma upp sig senare i berättelsen. Ha eventuellt med något hemligt så det blir mer spännande för lyssnarna.

När man börjar är det viktigt att starten verkligen griper tag i en som lyssnare. Se till att något händer så fort som möjligt i det klara inslaget, annars missar man lyssnare.
Avslutningen behöver inte vara de allra vanligaste sluten, utan man kan på nåt sätt visa att livet fortsätter även efter din story tagit slut. Knyt gärna ihop säcken genom att återkomma till något i början också. Se till att inte rabbla fakta eller för tråkig information i slutet, det kan förstöra stämningen rejält.

För att komma på en bra story:

* Leta uppslag i din egen vardag

* Sätta dig med 3-4 andra så att ni tillsammans kommer på något

* Bli inspirerad av något du läst och sen försök läsa mellan raderna för att göra det till ditt eget. OBS – kopiera inget såklart!

Källa: Radioproduktion på Musikhögskolan i Piteå