Enkäter

Enkäter kan vara bra ibland. Troligtvis vill man ju kolla vad det är “folket” tycker om en specifik fråga, men det finns vissa saker man ska tänka på när man gör enkäter.

* Ställ ALDRIG en fråga som man kan svara ja eller nej på! (ex: istället för “Är skolmaten bra?“ kan man fråga “vad tycker du om skolmaten?“) Det är trist för lyssnarna att bara höra en massa ja eller nej-svar.

* Man ska ställa frågan till rätt många, minst 10 svar, som inte är “jag vet inte”. Se till att du inte slutar förrän du fått ihop flera svar som går att sända.

* Ofta kan det kännas lättare att göra enkäten tillsammans med någon, men jag vet inte om det är det mest effektiva sättet att få svar. Det viktigaste är däremot att man våga fråga & inte ger upp!

* Slutresultatet, alltså det som spelas upp i radion, blir ofta ganska kort (håll det gärna under 2,5 min), fast att man faktiskt lagt ner lite tid på det.

* Se till att försöka va lite noggrann vid redigeringen, troligtvis är det ju flera olika bakgrundsljud och då hörs klippen extra tydligt. Ett tips kan vara att antingen innan eller efter spela in miljöljud (ingen ska prata i micken då) och sen använda det vid redigeringen då man låter det miljöljudet ligga på som en matta under hela enkäten.

Hur får man folk att svara då?
Ofta får man höra folk som säger “jag har inte tid”, då brukar jag oftast strunta i att gå på dem ytterligare, man vill ju inte tvinga folk att vara med.

Det första man kan göra är att se till att få ögonkontakt med personen som man tänkt prata med och se hur den då reagerar.. Börjar den direkt gå åt motsatt håll är det ingen idé men annars ser man till att gå fram mot personen, utan att den ska behöva känna sig allt för utstirrad eller så. När man kommit fram så kan man ju le och hälsa på personen samtidigt som man kan hålla undan mikrofonen lite (många kan uppfatta micken som skrämmande). Man berättar kanske vad för station man kommer från, eller så frågar man direkt om de har någon liten minut över. Se alltid till att när du har spelat in något med en person, se då till att den vet i vilken station det kommer att höras. Om personen pratar mycket eller om det känns viktigt kan man komma ihåg att skriva upp namnet på personen (o kom självklart också ihåg vilket spår).

Ett annat tips kan vara att gå fram till en hel grupp (4-6 pers). Eftersom det oftast finns någon som vill höras och vill uttala sig så kan det göra att fler i gruppen vågar. Tjejkompisar i par kan ibland dessvärre dra ner varann, vilket gör att även om den ena vågar och den andra inte så tycker man att det blir för jobbigt och struntar hellre i det. Om detta händer, se till att prata enbart med tjejen som vågar!

När personen gått med på att vara med i enkäten, ta då upp mikrofonen lite försiktigt, kommentera gärna att den inte är farlig eller nåt liknande, då slappnar förhoppningsvis personen av lite mer.

Som reporter kan du försöka tänka på att vara trevlig och avslappnad, så går det ofta, även om det är en hel del som inte vill svara. Försök gärna att vara på platser med rätt mycket folk, men inte för mycket, för då försöker folk gärna försvinna ibland resten.