Första gången i radio

När man inte har så jättestor erfarenhet av att sända radio är man ofta nervös inför det.
Många tänker nog en del på hur det brukar låta på radion, men försök gärna hellre att hitta din roll i radio. Fundera till exempel på vad du tycker är bra radio och gör sen det bästa du kan.
Små misstag gör man nästan alltid, men försök att inte haka upp dig på det, för oftast har inte ens lyssnarna hört felet.

Som programledare kan det vara bra att skriva ett ordentligt manus så man vet vad man ska säga. Man måste inte ha varje ord uppskrivet, men se helst till att ha det så vid starten. Sen kan resten vara i punktform eller precis som det passar dig, bara att du vet vad du pratar om (blir oftast en fördel för lyssnarna också).
Som tekniker är det viktigt att du har koll på de reglar som du kommer använda (programledarna, musik, signaturer, inslag mm). Om det ska vara med inslag är det viktigt att du som tekniker lägger upp dem i sändningsprogrammet, att du lätt hittar dem och lyssnar igenom så att de fungerar och har rätt nivåer.
Producenten har ansvaret, den ser till att folk hinner med förberedelserna i tid, de hjälper till inför och tar viktiga beslut i sändning mm.
Om du är något förutom producent, se i första hand till att du har koll på vad du ska göra, sen får du gärna hjälpa de andra.

Se till att ha en idé, kolla om den går att genomföra och sen är det bara att börja jobba! Ofta går man ut med att det är första gången ni sänder, och då är lyssnarna mer förlåtande med misstag. Men det viktigaste att tänka på är att när man sänder för första gången är att se till att ha kul!

Det gäller mest att VÅGA!

Är du intresserad av att testa radio? Bli gratis medlem i ungradio (http://www.ungradio.se/medlem/) & hör av dig till oss, så kanske vi kan ordna en workshop eller hjälpa dig att komma i kontakt med en radiostation.