Lagar och sånt

Anmäla stationen
Den som sänder webradio med direktsändning ska anmäla utgivaren till Radio- och TV-verket. Blankett finns att hämta på verkets hemsida www.rtvv.se. Mer information finns även i rtvv:s häfte Att publicera på INTERNET. Den finns också på deras hemsida.

Ansvarig utgivare
Alla radioprogram måste ha en utgivare! Detta gäller alltså även webbsändningar. Så här är reglerna för vem som kan bli ansvarig utgivare:

  • vara över 18 år
  • bosatt i Sverige (behöver inte vara svenska medborgare)
  • får inte vara försatt i konkurs
  • får inte stå under särskild förvaltare (dvs. inte kunna ha hand om sin egen ekonomi m.m.)

Ni själva som sänder utser vem av er som är den ansvarige utgivaren, men tänk på att personer under 18 inte får vara det. Att vara ansvarig utgivare menas med att den är ansvarig för allt som sänds, den ska ha koll så att inget är olagligt görs. Innan programmen sänts ska den ansvarige utgivaren ha möjlighet att lyssna/kolla igenom innehållet.
Om du som ska sända ett program och är osäker på vad som är okej att göra & säga, prata med den ansvarige utgivaren så får den forska vidare om han/hon inte kan det själv.

Spara alltid sändningarna!
Glöm inte bort att alla sändningar ska sparas i 6 månader efter det har sänts! Det behövs för att om det kanske är något som strider mot yttrandefrihetslagen så ska man kunna kolla upp det. Och självklart är det ju olagligt att inte spara det så länge! Man kan riskera böter eller fängelse annars.. Efter det halvåret är det preskriberat.

Om man sänder ett program som kan uppfattas våldsamt och verklighetstroget ska man ha med en varning inför detta. Man ska också se till att inte sända det när det finns risk för att barn kan lyssna på det.

Man får inte sända ett program som gynnar ett speciellt företag eller något annat kommersiellt. Detsamma gäller inom politiken (tex skulle ett program som riktar sig starkt mot vänstern vara olaglig..)

Håll er lagliga
Yttrandefrihetslagen och Radio & Tv-lagen gäller också för alla webbsändningar (däremot podradio omfattas inte).
Om Granskningsnämnden märker att ni gör något olagligt får ni böta mellan 5 000- 5 000 000 kronor! Att se till att hålla sig inom 8 minuters reklam/timme är nog väldigt viktigt, både Rix FM o Mix Megapol har fått betala mycket pengar för att ha sänt för många minuter reklam.

Ett annat exempel på ett radioprogram som blivit fällt, var vid ett tillfälle när en programledare för Kanon 98,6 sa “Om jag hade ett företag skulle jag annonsera på Kanon FM”. Detta fick de betala ordentligt för eftersom de inte haft en reklamsignatur innan.