På en nyhetsredaktion

För att göra nyheter är det bra om man är några stycken som kan samarbeta. Om man ser till att det är någon som tar hand om att välja vad det är för nyheter som ska uppmärksammas, och som ska lyssna på om inslagen låter bra och nyhetsaktiga. Men det är ju självklart viktigt att ha en del reportrar (det låter bättre om man intervjuar på plats/det tar kortare tid om man intervjuar via telefon). Dessutom måste någon vara den som är nyhetsuppläsare som ser till att texten gör att alla lyssnare förstår, samtidigt som det inte får bli för likt P4’s Klartext.

Som reporter är det viktigt att du bestämmer dig för vad det är du ska rapportera om. Se till att inte ha för många frågor om olika saker när du väl är på plats. Om intervjupersonen svarar otydligt, se till att hela tiden fråga så att du förstår vad den menar, på så sätt kan du förklara för lyssnarna vad personen egentligen menar (allra viktigast om det är en politiker som är intervjupersonen)

Exempel på bra frågor:

 1. Vad har hänt? Vad hände sen?
 2. Hur menar du då?
 3. Hur gick det till?
 4. Varför tror du att det hände?
 5. Hur då?
 6. Vad är problemet?
 7. Vad gör ni åt det?

Något annat att tänka på är att inte säga “Du har inte svarat på min fråga” utan hellre omformulera din fråga och ställa den igen.

Politiker och även många andra som visas i tv har troligtvis fått medieträning, så att de blir bättre på att ta emot medias ibland svåra frågor. På medieträning kan de få lära sig:

 1. Att vara ärliga, men ändå inte säga hela sanningen
 2. Erkänna någonting fel de gjort
 3. Ta ansvar för felet
 4. Att gärna svara “Det ska inte upprepas”
 5. Om man får en tuffare fråga, kan man ge ett helt annat svar men på nåt som är lika intressant (det kan göra att du som reporter glömmer bort vad du ville ha svar på..)
 6. Komma in på andra saker, för att de tycker att det är viktigt att få sitt sagt

Lyssna gärna extra noga de första 15 sekunderarna när du ställt en kritisk fråga.

I starten av nyheterna, kan man gärna använda sig av löp, där man tar upp de allra viktigaste nyheterna, fast väldigt kortfattat. Ett bra löp är på högst en minut.
Gör gärna uppföljningar på tidigare nyheter, försök att va uppmärksam på vad som händer runt omkring dig, du kanske har en egen nyhet på gång?

Andra sätt för att hitta nyheter:

 1. Pressmeddelanden
 2. Tips
 3. Andra nyhetsredaktioner (tidningar, andra radiostationer och tv)
 4. Specialtidningar (dock inte Frida eller Café kanske 😉
 5. Undersökningar och forskarrapporter
 6. Polisringning
 7. Kolla vad som händer via kommunens hemsida eller liknande.

Tips på hemsidor:
www.tt.se Tidningarnas telegrambyrå, senaste nytt, kortfattade nyheter dit alla har tillgång.
www.nyheter.se Samlade nyheter från bla Metro, expressen, aftonbladet och DN.
www.sr.se/ekot Tänk på att hänvisa till vilken sida, ifall du inte kollar att fler än en sida har nyheten
www.expertsvar.nu om du är journalist, går någon slags radio- eller journalistutbildning eller liknande kan man söka medlemskap för att kunna ställa alla möjliga sorters frågor. Du skriver i en fråga, några dagar senare kommer ett utförligt svar, fungerar bra om man har bra planering. Dit kommer även en del pressmeddelanden som vem som helst kan komma åt!
www.scb.se Tråkig sida men tycker du om statistik och siffror? Då kan det tex fungera som tilläggsinformation till någon annan nyhet.

Allmänna handlingar? Finns på kommunhus, riksdag, regering, nämnder och styrelser. De är offentliga, förutom om det gäller landets säkerhet eller för att skydda enskilda personer.

Källa: Radioproduktion på Musikhögskolan i Piteå