Sända radio inför publik

Att producera radio, live inför en publik, är bland det roligaste som finns! Bestämmer man sig för att vilja göra det så är det viktigaste att det finns tid inför det till planering. Om man inte har någon koll ordentligt på vad man gör, så sviker också publiken och helt plötsligt blev det kanske inte så kul längre..
Så när man väl ska börja planera är det bra att veta att det finns en hel del folk som tycker att det är roligt, som kan tänka sig att jobba lite inför det och att även finnas på plats, för oftast behöver man va fler än man tänker behövs.

Att tänka på:

Vart?
Se till att det kommer att finnas människor på plats när ni sänder. Fundera på om ni kanske kan sända samtidigt som det är stadsfestival, eller kanske finnas på en strand när det är sommar osv.

Vad?
Vad har ni för idéer om vad som ska hända då? Tänk på att det måste va rimligt, som att få dit E-Type kanske inte är det lättaste eftersom han tar kanske 100 000 per framträdande. Tävlingar fungerar ofta väldigt bra, gärna med en final för att folk ska vilja stanna kvar/komma tillbaka. Det går också att se till att inte allting händer uppe på scenen, utan nere bland publiken.

När?
Pricka in ett datum då ni med säkerhet vet att det är folk på den plats ni ska sända från. Se också till att så många som möjligt av er som jobbar inför det kan vara på plats.

Hur?
Fundera på vad ni ska använda för scen, var ni ska få tag i bredband för att kunna sända ut det mer än bara genom högtalare på plats. Behöver ni telefon ska ni kolla upp hur det kan lösa sig på plats. Försök att få tag i någon på kommunen som kan hjälpa er med diverse frågor, ev. kan det finnas en cityförening i er stad, o det kan vara rätt väg att gå, men ring gärna kommunens växel för att vara säkra på att komma rätt. Pengar är en väldigt viktig del självklart, hur mycket pengar behövs det och hur ska ni få tag i dem? Kolla med kommunen, se om ni kan bli sponsrade av företag till era tävlingar, eller ev. gör reklam

Vilka?
Blanda in ganska många människor i projektet, men se till att det finns en grupp på ca 5 personer som är mer insatta än de andra. Dela gärna upp er i olika grupper som har ansvar för exempelvis: manus, tävlingar, reporter- uppdrag, finalen, tekniken osv.

Varför?
Fundera på varför publiken skulle vilja stanna och titta på. Gör det inte bara för er egen del, även om det är väldigt roligt som sagt..