Starta produktionsbolag

Hur man gör för att starta ett produktionsbolag?
Bestäm dig för vad du vill göra och skaffa en vision för framtid.

Fundera på om ni vill:

  • vara världsbäst på radio eller
  • vara världsbäst på ett område tex politik eller kultur eller
  • synas, i så fall är det bra att förutom radio också stå på scen i andra sammanhang

För att lyckas måste man verkligen vilja och ha ett tydligt mål. ”om 3 år ska jag regelbundet göra inslag till P3, vara programledare, vara P3:s ekonomiexpert på det och det programmet”. Och tänk efter vad som krävs för att nå dit?

Om du verkligen vill det, se till att skaffa tillräckligt med erfarenhet och glöm inte bort att skaffa och behålla kontakter. Ha inspiration och jobba för ditt mål. (Kom ihåg citatet ”Framgång når man med 10% inspiration och 90% transpiration”:-)

 Hur man gör rent praktiskt?
Man måste starta en firma, antingen en enskild firma eller ett aktiebolag. Fördelen med aktiebolag är att ens privata ekonomi inte riskeras utan bara pengarna man satt in i bolaget kan förloras. Nackdelen är just att man måste sätta in 100 000 kr för att starta upp bolaget. Är man flera kan man antingen skapa ett aktiebolag direkt eller att alla startar egna firmor och att man skriver ett kontrakt inbördes hur man jobbar. Det kan handla bland annat om hur mycket ska man betala till företaget av ersättningen, tex 10%. Ska man kunna jobba utanför gruppen? Tex om man tar extrajobb på ICA eller något.

Är man seriös med sin satsning och alla vill ungefär samma sak är det bättre att bilda aktiebolag direkt och skriva ett kompanjonsavtal mellan delägarna med tex vad som gäller när man slutar.

MEN… det bästa är att först jobba som journalist, radiopratare eller tekniker och sedan när man ser ett läge, tex SR vill köpa in en serie inslag eller program, då först drar man igång bolaget på allvar.

Hur funkar det att jobba på produktionsbolag?
Vi har redaktioner, det är ju de som jobbar med ett program. Den journalistiska skillnaden är nästan ingen mellan SR och produktionsbolag men den praktiska skillnaden är stor. Trevligare lokaler, enklare kommunikation, lättare att få saker fixat direkt, mindre byråkrati.

När är det smartast att starta produktionsbolag som ung?
Först bör man ha en färdig utbildning till journalist, ljudtekniker, ekonom eller annat. Helst en välrenommerad sådan som tex Dramatiska institutets radiolinje. Det bästa är om man har utbildning både i det journalistiska och det tekniska. En radiojournalist ska kunna klippa och ljudlägga och också mixa sina filer till färdiga rep. Allt i ett-personer är det som eftersöks om man jobbar på ett litet ställe som ett produktionsbolag.
   Och sedan måste man vara lite business-typ också. Ett produktionsbolag överlever genom att sälja, det gäller att man förstår det direkt.

Informationen kommer från Anders Elfström på produktionsbolaget Filt. Redigerat av Micaela Christoffersen.

För mer info: www.filt.se