Vad är IFPI?

IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) fungerar ungefär likadant som STIM. När man betalar till STIM och IFPI så går pengarna till IFPI vidare och delas ut mellan skivbolagen istället. De motarbetar olaglig nedladdning, och det är också IFPI som delar ut Grammis-priserna.

Deras viktigaste uppgift är att arbeta för att skivbolagen ska få pengar för det som spelas i radio och på tv (även musikvideos), och som de själva beskriver ”ge bättre rättsligt skydd för skivbolagen samt att tillvarata de rättigheter som upphovsrättslagen ger”.

IFPI håller i antipiratverksamhet både i Sverige och utomlands. Ca 95% av den totala skivmarknaden i Sverige är medlemmar i IFPI.

De har lite koll på skivförsäljningen: under 2008 minskade albuminköpen med över 6% mot 2007. Samtidigt ökade den digitala försäljningen med drygt 4% mot året innan.

De funderar på att få ta del av information om specifika ip-adresser, för att kunna hitta personer som fildelar olagligt, den så kallade IPRED-lagen.

För mer info: ifpi.se